Vijesti

Koji laptop kupiti

Sigurno ste se ponekad zapitali koji laptop kupiti i za što ću ga koristiti. Treba li mi laptop za uredske aplikacije, Office Word, Excel, ili će mi ipak ponekad pasti na pamet zaigrati koju igricu pa ću zahtjevati laptop s malo boljom konfiguracijom?

Jedno je sigurno – niste se jedini to zapitali. Izbor laptopa zaista nije jednostavan proces s obzirom da za iste komponente znaju dosta varirati u cijeni i kvaliteti. Naravno, cijena laptopa je zasigurno najbitniji faktor po kojem se odlučujete za kupnju, ali znači li uvijek veća cijena i kvalitetniji laptop odnosno prijenosno računalo? Naravno da ne znači. Postoje brojni modeli prijenosnika koji za dobru cijenu nude izvrsne performanse.

Glavno pitanje je treba li Vam laptop na kojem ćete imati upaljen Photoshop ili je svrha samo kupiti novi laptop, novo prijenosno računalo kako bih švrljao internetom?

Za ono prvo, sigurno je da ćete trebati laptop s malo boljim procesorom, recimo minimalno Intel i3 ili i5 procesorom koji imaju mogućnost brže obrade podataka. Kupiti laptop s 4 ili 8 GB RAM memorije bez kvalitetnog procesora koji može brzo obrađivati podatke je jednako kao da imate brzi auto bez goriva. Jednostavno Vam ne služi.

Ukoliko želite laptop za surfati bespućima interneta, dovoljna će biti i konfiguracija u rangu cca. 3.000,00 kn sa 4GB RAM-a, Dual core procesorom i po mogućnosti SSD diskom.
Recimo da tu govorimo o nekakvom osnovnom modelu prijenosnog računala.

Ako ste malo zahtjevniji korisnik i laptop želite koristiti za razne multitasking zadatke, obradu fotografija, videa i sl., onda bi trebali razmišljati o i3 ili i5 procesoru, 8GB RAM-a i SSD disku. S navedenom konfiguracijom ćete sigurno biti zadovoljni da će brzo i efikasno odraditi svaki zadatak i u traženom vremenu, brzo i jednostavno. Ovdje govorimo o cijeni laptopa do 5.000,00 kn.

Treća kategorija prijenosnih računala koja uvelike odskaču od gore navedene dvije vrste su gaming računala koja sa svojim performansama uvelike nadmašuju potrebu prosječnog korisnika, tako da ukoliko zaista ne namjeravate igrati igrice, nemojte kupovati ovaj tip laptopa. Konfiguracija koja se očekuje od ovakvih laptopa je i7 procesor, grafička kartica sa minimalno 2GB GDDR5 memorije i više, SSD Disk + 1TB HDD, minimalno 16GB RAM-a i 17” zaslon. Ali ako zaiste želite potrošiti toliku količinu novaca kako bi kupili dobar laptop za igranje, možda bi ipak bilo dobro da razmislite o kupnji stolnog računala za iste novce, a tu govorimo i preko 10.000,00 kn.

Za Vas smo napravili filter sa laptopima koji će zadovoljiti svakog prosječnog korisnika. Samo slijedite sljedeću poveznicu: